Ľudský organizmus obsahuje približne 200 až 300 μmol mangánu. Najväčšia koncentrácia tejto minerálnej látky je pritom v pečeni, pankrease, obličkách, ďalej v kostiach a vlasoch. V ostatných tkanivách je ho už menej.
Mangán v potravinách nie je vzácnosťou, telo ho ale nevie dobre využiť
Mangán sa nachádza v mnohých potravinách. U nás máme bežne na tanieri napríklad celozrnné pečivo a cestoviny, lieskové alebo pekanové orechy, ryžu, strukoviny i listovú zeleninu. Mangán ale prijímame aj vďaka čaju, káve alebo čiernemu koreniu. Malé množstvo mangánu obsahuje aj pitná voda (1 až 100 mikrogramov/liter). Ľudia žijúci v prímorských oblastiach získavajú navyše mangán aj z morských plodov, najmä mušlí, prípadne vďaka častej konzumácii ananásu.
Telo nevie mangán z potravy plne využiť – dospelí vstrebávajú len asi 1 až 5 % mangánu, u dojčiat a detí to je viac.
Dojčatá získajú mangán najlepšie z materského mlieka
Mangán je minerálna látka, ktorá je pre organizmus dôležitá v každom veku. Dojčatá získavajú mangán prirodzene z materského mlieka. Mangán obsahuje aj umelá dojčenská výživa na báze kravského mlieka alebo sóje. Z tej je ale mangán horšie vstrebateľný než z materského mlieka.
Mangán vo výživových doplnkoch
Vo výživových doplnkoch sa mangán vyskytuje v mnohých rôznych formách vrátane chelátových foriem (napr. bisglycinát mangánu, glycinát manganatý a aspartát mangánu), ďalej ako glukonát, pikolinát, síran, citrát a chlorid manganatý. Na etikete výživového doplnku je uvedené množstvo mangánu, nie hmotnosť celej zlúčeniny. Referenčná hodnota príjmu je pri mangáne 2 mg. Vo výživových doplnkoch pritom môže byť kombinovaný s ďalšími dôležitými živinami.
Mangán pomáha udržiavať kosti zdravé
Mangán má v organizme hneď niekoľko dôležitých funkcií. V prvom rade prispieva k udržaniu normálneho stavu kostí – čo zodpovedá tomu, že práve v kostiach je vysoká koncentrácia mangánu. Ďalej podporuje normálnu tvorbu spojivových tkanív. Navyše pomáha chrániť bunky pred oxidatívnym stresom spôsobeným voľnými radikálmi a podporuje energetický metabolizmus.
Mangán vs magnézium – nepliesť
Mangán a magnézium (čiže horčík) sú dve základné minerálne látky, ktoré sú pre organizmus dôležité a pri ktorých je teda vhodné dbať na pravidelný príjem. Aj keď ich názvy znejú podobne, mangán a magnézium majú v tele odlišné úlohy. Výrazne sa tiež líši odporúčané denné množstvo. Mangán je považovaný za mikrominerál, je ho teda potreba menej, zatiaľ čo horčík je makrominerál a telo ho využije aj 100 krát viac než mangánu.
Spoločné majú tieto dve minerálne látky to, že sa nachádzajú v orechoch, strukovinách, listovej zelenine a celozrnných produktoch. Podobnú majú aj chemickú štruktúru – obidve látky patria medzi kovy.
Zdroj:
https://ciselniky.dasta.mzcr.cz/CD_DS4/hypertext/AJCDD.htm
https://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/Koubova%201/PPPPP%20ZELEN%C3%81.pdf